Türkiye-Fransa ikili ticareti

Türkiye-Fransa ikili ticareti

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 27-28 Ocak 2014 tarihlerinde Türkiye’ye yaptığı ziyaret, 22 yıl aradan sonra Fransa'dan ülkemize bu düzeyde gerçekleştirilen ilk devlet ziyareti olmuştur.

Cumhurbaşkanı Hollande’a 7 Bakan, milletvekilleri ve yaklaşık 50 Fransız işadamından oluşan bir heyet eşlik etmiştir. Ziyaret vesilesiyle, enerji, ulaştırma, gümrük, tarım, kredi kolaylığı gibi alanlarda toplam 13 anlaşma/belge imzalanmıştır. Ziyaret vesilesiyle iki ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından imzalanan “İşbirliği için Stratejik Çerçeve Oluşturulmasına Dair Ortak Siyasi Bildiri” ikili ilişkilere kurumsal bir çerçeve kazandırmıştır. Sayın Dışişleri Bakanımızın 10 Ekim 2014 tarihinde Paris’i ziyareti sırasında, anılan Ortak Bildiri’nin uygulanmasına yönelik 2014-2016 Eylem Planı imzalanmıştır.

2015 yılında Türkiye-Fransa ikili ticareti hacmi 13,4 milyar Dolar olmuştur (ihracat: 5,8 milyar Dolar, ithalat: 7,6 milyar Dolar). Fransa 2015 yılında %4,1 pay ile en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında altıncı, %3,7 pay ile en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sıralamasında yine altıncı sırada gelmiştir.

Fransa’ya ihracatımızın ilk üç kalemi karayolu taşıtları, giyim eşyaları ve aksesuarları, elektrikli ev aletleri; Fransa’dan ithalatımızın ilk üç kalemi ise uçaklar ve hava araçları, demir-çelik mamulleri, otomobil aksam ve yedek parçalarıdır.

Türkiye’de toplam 1.366 Fransız sermayeli şirket faaliyet göstermekte olup, Fransa ülkemizde en fazla yabancı sermayeli şirket bulunduran 10. ülke konumundadır. 2002-2015 döneminde Fransa’nın Türkiye’deki yatırımlarının toplamı 6 milyar 759 milyon Dolar’a yükselmiş olup, Fransa bu dönemde ülkemize en çok yatırım yapan ülkeler arasında 10. sırada yer almaktadır.

Fransa’daki temsilciliklerimiz tarafından anılan ülkede faaliyet gösteren 47 Türk firması tespit edilebilmiş olup, bahsekonu firmaların toplam yatırım stoğu yaklaşık 750 milyon Dolar değerindedir. Türk firmalarının ağırlıklı olduğu alanlar enerji, mobilya ve teçhizat, tekstil ve giyim, ulaştırma, elektrikli ev aletleri, finans, plastik maddeler, depolama, lojistik, muhtelif hizmetler (restorasyon, tamir ve onarım), kimyasal ürünler (ambalaj), otomobil yedek parça üretimi, tarım ve gıda ürünleri pazarlama, cam ve seramik gereçlerdir.