Sosyal medya Yasası kapsamında yeni yasaklar uygulanacak

Sosyal medya Yasası kapsamında yeni yasaklar uygulanacak

Türkiye'de yeni bir sosyal medya Yasası “7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girdi.

Yasaya göre, günde 1 milyondan fazla kez erişilebilen sosyal medya platformlarının zamanında Türkiye'deki yerel temsilcilerini atamaları gerekiyor.

Facebook, Instagram ve Twitter gibi dünyanın önde gelen sosyal medya şirketlerine Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu tarafından ilk etapta 10 milyon lira, ikinci etapta 30 milyon lira olmak üzere toplam 40 milyon TL para cezası verildi. Dünyanın önde gelen sosyal medya platformları artık reklam yasağı olan üçüncü yaptırım ile karşı karşıya kalmış durumda.

Yasa gereği, temsilcilik açmayan bu platformlara şimdi reklam yasağı uygulanacak ve Türkiye’deki çok sayıda işletme bu platformlara reklam veremeyecek. Sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilcilik açmama kararları sürdüğü takdirde, reklam cezasından üç ay sonra internet trafiği bant genişliği yüzde elli daraltılacak. Ancak halen reklam veren gerçek ve tüzel kişilere uygulanacak herhangi yaptırım düzenlenmemiştir.